Helena Andersson

helena_anderssonDebuterar 2014 med boken Söner av Heimdall

Helena Andersson är 42 år och bor i södra Sverige. Hon smyckar gärna texter med poetisk prosa och influeras av svenska visor, som hennes pappa spelade under uppväxten. Att sjunga till gitarr vid en lägereld är nog det som hon mest minns av ljumma julikvällar, när solen sjunkit ner bortom näckrosvikarna och stjärnorna framträtt som svaga ljusskimmer i nattrevor av aftonskyn.

Vår egen historia har satt märken i form av kulturminnen och andra traditioner, allt från varför veckodagen onsdag är uppkallad så, till ortnamnshistoriken som kunnat spåras till vikingatiden. Det fornnordiska arvet är därför lockande för Helena att gå på djupet med. Varför inte sammanfoga det med inslag av magisk realism och människoöden där inte den starke nödvändigtvis måste vara hjälten, utan kanske hellre människor som brottas med egenskaper vi inte alltid tillskriver som ideal eller vill kännas vid då de kan tyda på svaghet.

Det stora intresset för fantasy vaknade hos Helena så fort hon fick ”Sagan om Ringen” i sina händer. Från den dagen var hon fast. När den sista boken i trilogin var utläst ville hon inte nöja sig med att berättelsen var slut för gott, utan hon skrev en fortsättning inom fanfiction.

Helena tycker att hon har världen bästa jobb. Som specialpedagog får hon tillbringa sina dagar med fantastiska ungdomar, vars styrka ligger i att öppna människohjärtan. Det är elever med intellektuella funktionshinder. De som går på grundsärskolan, inriktning träning. Fast det är lite missvisande med begreppet träning. För vad ska de träna på? Dessa barn och ungdomar tränar ju oss andra i hur livet och framför allt människan borde betraktas och vara. I skapande skola projekt har Helena varit med som manusförfattare till filmer med ungdomarna i huvudroller. Filmer som sedan visats på den lokala biografen. Hon har också skrivit teaterpjäser som spelats på olika platser. Så skriva manus har hon alltid gjort, både i form av böcker, filmer och teater.

Heimdalls ättlingar – blogg.

 

 

3 reaktioner till “Helena Andersson

  1. Har precis läst klart andra boken i serien Heimdalls ättlingar Döttrar av Rig. Den första boken Söner av Heimdall läste jag för några år sedan. Där blev jag fast vid de olika karaktärerna och vad de stod för och var med om. För mig är böckerna en blandning av fantasy, nordisk mytologi, den isländska sagan och tiden då kristendomen var på framgång i Sverige. Författaren Helena Andersson skriver med en inlevelse som gjorde att jag snabbt fattade tycke för vissa karaktärer. Böckerna är mycket beskrivande och man får lära sig en hel del om bla nordisk mytologi. Andra boken Döttrar av Rig var mer lättläst en Söner av Heimdall kanske beror det på att jag redan kände igen många av karaktärerna. Gillar man nordisk mytologi rekommenderar jag stark att läsa böckerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s