Jag tycker ingenting

Nu har jag bråkat färdigt med politikerna för den här gången. Snart tar jag nya tag, det vill säga när de hittar på nästa idiotiska arbetsuppgift till oss lärare.

I skrivande stund arbetar vi i min åtta med att skriva insändare. ”Våga uttrycka dig!” heter temat och det är ett tema om yttrandefrihet, jävlaranamma och förstås att ta ställning. Vi har förarbetat ”tyckandet” genom värderingsövningar, ja och nej-frågor, läsa insändare osv och nu är det dags för dem att tycka själva. Förvånande många gånger får jag då höra ”jag tycker ingenting” eller ”jag har inga åsikter”. Jag blir lika fascinerad varje gång, ungefär lika fascinerad som när jag hör någon uttrycka ”jag har ingen fantasi”.

Hur kan man inte ha några åsikter? Glider man bara runt i tillvaron helt okritiskt och vänder kappan efter vinden, eller hur går det till? Människor i min omgivning har starka åsikter (ej att förväxla med extrema åsikter – det har de inte). De uttrycker vad de tycker med starka argument och de är inte rädda för det. Andra är mer ”tycka på kammaren”-människor, men de tycker åtminstone. Värre är väl ändå att inte tycka något alls. Jag säger inte att man måste ta ställning i varenda samhällsfråga, och ibland kan jag också vela, men någonting.

Jag blir nästan lite rädd när jag stöter på dessa människor, för det kan ju faktiskt gå så långt att icke-tyckare blir ett hot mot demokratin. Om ingen kritisk röst höjs, varken för eller emot, vart är världen på väg då?

 

2 reaktioner till “Jag tycker ingenting

  1. Jag är egentligen inte förvånad. Det var inte så längesedan jag läste en artikel om att unga är villiga att sälja sin röst i ett riksdagsval. Nu var detta visserligen 18-29-åringar, men det blir förmodligen värre och inte bättre längre ner i åldrarna. Man kan ju inte tycka speciellt mycket om man kan tänka sig att rösta på den man får pengar av. Har för mig att det var en längre artikel, men detta är den jag hittade nu http://www.svd.se/nyheter/inrikes/unga-redo-salja-sin-rost_6216127.svd

    1. Läskigt. har vi blivit så bortskämda eller lata att vi inte ens orkar bry oss om demokrati? Jag sätter åtminstone in i de frågor som är viktiga för mig och röstar efter det, tycker att det är det minsta man kan göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s