Var hittar man idéer som håller?

Det är inte lätt att bygga en bok. Ofta dyker en idé upp i huvudet, ett litet fragment av vad som skulle kunna bli något. De flesta idéer håller inte för en hel bok. Det skulle bli en långdragen och långsam bok med massor av utfyllnad för att händelsen som det hela kretsar runt inte är bokvänlig. Den är för kort.

Just nu har jag en idé som jag skulle vilja utveckla till en bok. Problemet är att jag vet att idén i dagsläget är för kort. Jag har inte heller något ordentligt slut på berättelsen, iaf inget som inte är helt förutsägbart. Det finns tre vägar att gå – ungefär som med mitt andra pågående projekt Niva – nämligen den mer lyckliga vägen, någon form av konsensus mellan parterna och sedan vägen till total tragedi. Ingen av vägarna känns bra och därför sitter jag fast. Många vill att böcker ska sluta någorlunda lyckligt, iaf så att man inte känner sig lurad efteråt. Andra tycker att det är för förutsägbart och ser hellre katastrof eller någon annan vändning.

Det är inte heller lätt att veta om idéen håller i längden. Det kan bara avgöras efteråt och då måste jag skriva ner den. Just nu läser jag bokmanus för fullt så mitt eget skrivande får vänta ett tag. Under tiden gror idéerna i huvudet.

3 reaktioner till “Var hittar man idéer som håller?

  1. Är en idé för tunn så kan man kanske väva ihop två idéer. 😉
    Det finns nog flera idéer i arsenalen som skulle kunna komplettera varandra om man anpassade dem till samma historia. Som två människor som går på samma väg istället för en ensam.

  2. Eller så kanske idén inte behöver bli en helt bok. En novell, eller någon sorts kortroman kanske? Som kan kombineras med fler noveller i en novellsamling.

  3. Hm inte så dum idé att kombinera den med något annat. Tänkte att jag skulle skriva ner den iaf så får vi se hur lång den blir. Har ju en förmåga att skriva rätt långa noveller, så kanske det kan bli en kortroman. Blev liksom sugen på att skriva på något annat romanprojekt än de två jag har 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s