E-boksdilemma

Läste den här lilla notisen i SvD, där ett stort förlag inte vill distribuera e-böcker till biblioteken i England för att säkerheten är för dålig: ”Hackare lyckas koda om de digitala låneböckerna och kan behålla dem för evigt i stället för att de bara försvinner från läsplattorna.”

Alltså, jag är ingen expert, men vad är de rädda för? Att hackarna ska kunna läsa om boken flera gånger? Jag vet inte om böcker lätt kan flyttas mellan läsplattor, i så fall så har jag en viss förståelse för förlaget, men annars? Spelar det verkligen så stor roll om boken kan läsas flera gånger?

3 reaktioner till “E-boksdilemma

  1. Här i Sverige blir det ju stora pengar både till förlag och författare om en bok lånas ut ofta, det missar man ju om man inte lånar boken mer än en gång. Jag vet inte hur det där systemet fungerar i England, men jag skulle gissa att det fungerar lika där och att förlagen är rätt att förlora de intäkterna.

  2. Men om de inte är ansluta alls så förlorar de ju multum jämfört med om några hackare behåller boken länge. Det är det jag inte förstår. Nog sjutton måste det spillet vara en småsak när det kommer till förlorade intäkter att dra sig ur hela skiten?

  3. En trolig anledning till varför jag skulle vilja hacka en ”lånad” fil, det är för att kunna läsa den i min favoritapparat istället för att köra på bibliotekets lösning. Den är säkerligen låst till någon viss plattform. En annan trolig anledning är att hackarna är samlare, och för sådana handlar det mer om att ha filen än om att sitta och läsa den många gånger.

    Och det där med att man förlorar pengar på att folk läser böckerna flera gånger, ja, det är väl lika tramsigt som att gnälla på att man förlorar ersättning om en familj på 5 personer lånar en bok och alla läser den samma runda istället för att man lånar om den 5 gånger?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s