Blank

Det är inte kul att hamna i en blank period. Just nu känner jag mig rätt blank. Det är lite sjukdomar som vandrar runt och jag mår lite smådåligt hela tiden men det bryter liksom inte ut. Idag tog jag faktiskt ut en sjukdag för att se om huvudvärk och illamående lägger sig.

Jag har fått tillbaka kritik på mitt senaste manus från en testläsare och jag ska ta tag i skrivandet så snart jag har en plan. Det är alltid jobbigt att ta kritik, men jag är tacksam över kommentarerna och jag förstår problemen som den har belyst. En naturlig reflex är att lägga sig i försvar och börja argumentera för de val man har gjort i sin text och vissa element kommer att förbli oförändrade. Det är ju i grund och botten åsikter, tycke och smak, och andra testläsare har tyckt annorlunda. Det visar bara hur viktigt det är med andra ögon på sin text och flera ögon. Jag skulle nog tycka det skulle vara lite svårt att bara jobba mot en redaktör och inte flera.

De manus som jag jobbar med, alltså som andra har skrivit, tar jag alltid in andras reflektioner på för att ha flera bollplank. Det känns rättvisare.

3 reaktioner till “Blank

 1. Jag säger så här:
  Alla kan inte tycka likadant, men om två testläsare ser samma ”fel” i texten och påpekar det, då är det nog dags att öppna sinnet lite vidare och ta in kritiken.
  Jag ska snart skicka ut mitt manus till testläsare, men tänker även använda Elisabet Norin som lektör. Hon är grymt bra tydligen.
  Ha det gott

  1. Ja, det är klart att om det är samma fel som påpekas så ska man tänka till, men två testläsare kan också ha totalt motsatta åsikter (som i mitt fall nu) och då är det klurigt.

 2. Bättre att ha koncept som vissa älskar och vissa hatar och våga stå för detta, än att skapa något ljummet som alla kan acceptera. Det är dock bra att få reda på vilka element i en bok som är älska/hata-grejer, tycker jag, för då kan man ta ställning till om man vill förstärka dem och verkligen göra älskarna glada och låta hatarna ta sig i baken. =)

  Hoppas att du kommer fram till någon plan för texten som känns bra för dig! Om du verkligen gillar det färdiga manuset så kommer andra att göra det också. Grejer som en gillar men inte en annan kanske inte heller behöver ändras helt, det kan räcka med lite ”trim” för att lägga saker i ett annat ljus.

  /Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s