Att vara kär i sin text

Det är jättelätt att kära ner sig i det man skriver. Jag kärar gärna ner mig i personerna och miljöerna. Det är också väldigt lätt att bli förälskad i ett specifikt stycke som man tycker att man lyckades väldigt bra med, att man ”fick till det” så att det hela blir riktigt konstnärligt. Metaforer och liknelser är också lätta att fastna för och ibland sitter man och fnittrar för sig själv för att man tycker att man är så väldans finurlig. (Fast det ska sägas att man lika ofta sitter och skäms för hur satans dålig texten är på andra ställen.)

Ända sedan jag gick en mediautbildning på folkhögskola för en herrans massa år sedan har jag levt efter devisen ”kill your darlings”, både när det gäller filmproduktion och textproduktion.

Efter att ha läst Johans tankar i detta inlägg, så funderar jag åter igen över uttrycket. Han skriver bl a ”Nej! Det finns ingen anledning i världen att ”döda några darlings”, eller hur man nu ska uttrycka det. Om något ska strykas i ett manus ska det vara för att det är överflödigt, inte tillför något nytt till handling eller karaktärer, drar ned tempot, är dåligt skrivet och inte kan skrivas om eller för att det helt enkelt inte passar in. Att tro att man ska stryka något bara för att man borde är bara korkat. Alla som skriver har någon gång under sitt arbete tvingats stryka något, vare sig det har varit enstaka ord eller meningar, eller hela kapitel, men det ska finnas en anledning till det.”

För mig är det hela poängen. Anledningen till att ha något kvar bara för att man tycker om det är inte heller tillräcklig. Det måste finnas fler argument för det du väljer att ha kvar i din slutgiltiga text. Inte ens ”det är bra”, räcker som anledning. Om man däremot har ”för att det bygger på det som bygger på det och tillsammans för hela berättelsen framåt”, ”det lockar in läsaren och bygger upp mysteriet”, ”det visar fler delar av huvudpersonens personlighet” eller ”det öser på tempot”, så är det bättre argument för att behålla stycket eller meningen. Det är klart att man inte ska ta bort något bara för att ta bort, men man ska inte heller ha kvar bara för att ha kvar.

Att skära i texter är svårt och smärtsamt, ibland mer smärtsamt än man trodde var möjligt – det är ju trots allt bara en text. De partier som man har förälskat sig i är svåra att göra sig av med, fast man hjärnan förstår att man måste så skriker hjärtat ”neeeej!”. Det hela är en balans mellan förstånd och känsla, och eftersom en text är så mycket känsla så är det svårt att ibland skilja dessa åt.

5 reaktioner till “Att vara kär i sin text

  1. När någon jättesnygg lösning kräver att man skriver om början och de tre föregående kapitlen, ändrar huvudpersonens hårfärg, släktförhållanden och ålder samt förflyttar hela handlingen tjugofem år framåt i tiden kan det vara läge att tänka en gång till! 🙂

    Nej, men allvarligt, ”kill your darlings” betyder ju absolut inte att stryka för strykandets skull, utan att man ska stryka det som inte funkar hur mycket man än gillar det. Och där hamnar man ju emellanåt.

  2. Stora ändringar är alltid jobbigt. Jag har ett första kapitel som jag har på känn att det måste ryka – vilket leder till att mycket annat måste skrivas om.

  3. Så bra skrivet. Ju mindre kär desto bättre text, vill jag påstå. Då vågar man göra de där förändringarna som lyfter texten, även om man måste stryka ett helt kapitel. Jag tycker att man märker när författare har fått pladdra på i sin skrivglädje för att ingen vågat säga till dem. Tänker främst på bästsäljande författare och kändisar.

  4. Ja, ibland undrar jag varför ingen har dragit i handbromsen hos vissa stora författare, men det är väl just det, att de är stora. Fast vissa grejer förstår jag verkligen inte, läste någon bok där det var fem ”plötsligt” i samma stycke. Sådant borde en redaktör lätt kunna se och ändra utan att författaren tar illa upp.

  5. Det kan nog vara så att det bara är jag som har haft otur att (under studietiden) komma i kontakt med för många människor som fått för sig att det är farligt att faktiskt tycka om något man gör och som upprepat ”kill your darlings” till leda. Det känns skönt att höra att många faktiskt verkar tolka uttrycket på ett sunt sätt.
    Trots allt var det ju ett mycket gott råd från början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s