Genrefusion

Jag är riktigt nyfiken på vilka olika genrer som skulle kunna blandas till en härlig och bra bok. Jag själv gör mitt bästa för att få in diskbänksrealismen i fantasygenren. Det lilla, nära, svåra i hemmet – med fantasyinslag. I Eldfloder blev det riktig diskbänk då nästan hälften av boken utspelar sig innanför fyra väggar, och en hel del i köket för den delen, medan De två odjuren mer behandlar någon sorts identitetskris, hm – flera stycken faktiskt.

Jag påbörjade en gång en ”glad deckare”, alltså en deckare med en jävligt lycklig poliskommissarie i huvudrollen, ingen stundande eller nybliven skilsmässa, ingen medelålderskris och inga alkoholproblem. Jag kom inte så långt på den, mest för att jag tröttnade på historien som sådan, inte på kommissarien.

Tankarna har länge rört sig kring att försöka skriva en fantasydeckare. Det skulle jag säkert kunna göra om jag älskade deckare – vilket jag inte gör. Men det måste gå att skriva annan fusionlitteratur: historiskthriller, science fiction-romantik, feel-good-fantasy (denna har jag varit inne på förut) eller skräckkomedi. Andra förslag?

6 reaktioner till “Genrefusion

 1. Jag gillade Eldfloder bäst när den var ”runt diskbänken” i första halvan. 😉 Det funkade.

  Mina mix-favoriter är CS Friedmans Coldfire-serie (SF-språk samt bakgrund, fantasyvärld, skräckstämning) och Meredith Ann Pierces blandning av science fiction, fantasy och saga i Darkangel (Sheherazade-liknande fantasiäventyr på en terraformad måne). Väldigt intressant var också Alastair Reynolds ”Terminal World” som var en slags SF/Steampunk med Westerntoner i sin sång.

  Harry Potter har ibland lite känsla av fantasydeckare, tycker jag. På sätt och vis. 😉

  Skräckkomedi brukar (tyvärr) bli lite väl B-artat i stil med Scary movie. Just den kombinationen kan nog vara svår att få till bra, skräcken och komedin tar ju ut varandra och negerar varandras krafter. Bra SF-romantik tror jag dock att man kan hitta om man letar lite. 😉

 2. Håller med om skräckkomedi a la Scary Movie, men jag tänkte mer att det komiska kunde vara mer subtilt, sarkastiskt eller till och med understated. Vet inte hur det skulle gå till, men jag har ofta fler idéer än praktiska lösningar.

  Terry Pratchetts böcker om The Watch är ju lite av fantasydeckare, med en lycklig (iaf i de två sista) kapten i centrum.

  Jag tror lite av fantasyns framtid tror jag ligger i fusion, eller så är det bara önsketänkande 🙂

 3. Glad fantasydeckare låter som en jäkligt skön brytning från det gamla vanliga komissare-går igenom-psykos-skilsmässa-förlorat barn etc… Så så trött på deckare med mörk förflutet/trauma/whatever i bakgrunden. Så trött på alla dr. House liknande karaktärer. Happiness ftw! Jim Butchers Dresden files kanske kan vara till inspiration?

  Förövrigt, kokböcker trycks det en av dan av. Fantasy kokbok kanske? Eller dekorera din lägenhet enligt fantasy? White collar crime/fantasy? Möjligheterna är många, fantasy to the people!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s