Varför många ögon är bättre än två?

Det är lätt att bli blind för sin egen text. Det är också lätt att bli förälskad i sin egen text, faktiskt lika lätt som att hata den. Av den anledningen är det bra att ha andra människor som läser och kommenterar. Det är guld värt.

Att hitta bra testläsare tar tid och för en testläsare tar det också tid att läsa och kommentera. Tjänster och gentjänster är mycket användbart här. Har man vänner som också skriver så kan man byta manus med varandra. Skrivande personer ser ofta på texten på ett annat sätt än ”polaren”. Det är nämligen stor skillnad på att läsa, ge löpande konstruktiv kritik och hjälpa framåt, och att läsa för nöjes skull med kommentaren ”den var bra” eller ”jag gillade inte slutet”.

Ibland kan det vara en god idé att betala för tjänsten. Om man har tömt ut sina nära vänners goda vilja och sina skrivarvänners tid (om man inte kan ge något tillbaka) så finns det många lektörer, litteratur- och språkkunniga som är beredda att ge ingående kritik för en slant. Det kan kosta skjortan och det kan vara rätt överkomligt.

En reaktion till “Varför många ögon är bättre än två?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s