Mys-Sveriges förfall

(Varning: ett raljerande och generaliserande inlägg)

Man ska inte ha det för bekvämt, sa min mormor ofta. Jag kan inte säga annat än att hon hade rätt. När man träffar så mycket ungdomar och så mycket föräldrar som jag gör, slår mig tanken ofta.

Det är mycket fokus på mys och prylar, speciellt hos skilda föräldrar där barnen har växelvis boende. ”När jag är hos pappa har vi mysvecka och när jag är hos mamma har jag mysvecka.” Jag förstår att föräldrarna saknar sina barn efter en vecka hos den andra föräldern, men nog sjutton måste man vara förälder ändå? Inte bara fluff och mys och bullar och bio och resor. Men även föräldrar som lever ihop drabbas av syndromet. Jag märker det själv efter en veckas hårt arbete då jag har träffat mina barn lite – ”nu ska vi ha myskväll!” Mat och godis och film och överdådighet. Men man kan inte ha det mysigt jämt. Ibland knackar verkligheten på dörren och kräver att man städar toaletter eller diskar.

Belöningar är också ett intressant fenomen: ”Om du sköter dig i skolan så tar vi en resa till Turkiet.” … ”Jaha, du fick inte betyg … men resan är ju redan betald så det är klart vi måste åka.” Detsamma gäller iPhones, Epa-traktorer, moppar, datorer, kläder, whatever! ”Jomen, vi har ju redan köpt det så…” Orsak-verkan. Handling-konsekvens. Det finns liksom inte i Mys-Sverige. För man kan ju inte ta från ett barn belöningen som man redan har lovat, eller hur? Öh…

Jag är så trött på myset! Trött på förslappningen som råder samtidigt som stressen ökar. Paradox? – Ja, men en ytterst verklig sådan, för när man är ledig så ska man slappa. Inte städa sitt rum. Inte göra läxor. Inte läsa bok (för det är jobbigt). Inte hjälpa till hemma. Inte ta undan sin egen skit (och absolut inte någon annans – det har vi ju städerskor till!). Man ska sitta och stirra på en skärm och låtsas att man är social.

Gud förbjude att man stänger av tv:n, datorn eller mobilen och PRATAR med sin mamma eller pappa. Eller att mamman eller pappan stänger av tv:n, datorn eller mobilen och pratar med sitt barn. Det är viktigare att ungarna får en resa till Thailand än att läsa godnattsagor för dem. Det är viktigare att ungarna har nya mobiler än att de har en fungerande cykel eller gympakläder.

Blä – nu har jag fått ur mig allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s