Att slutföra det man påbörjat

Gryningstiger 2 skriver många bra tips om hur man slutför ett romanprojekt. Bland tipsen hittar vi bland annat: prioritera, strukturera och ta ditt skrivande på allvar. Mycket bra tips.

Jag kan egentligen bara hålla med i allt och lägga till att för mig är en synopisis mycket viktig. Detta märkte jag inte förrän långt in i mitt skrivande när jag försökte att skriva en roman utan synopsis. En novell går ju bra att hålla i huvudet, men en roman är för komplex och för detaljrik för att köra på känn. Det är också bra att göra lite enkla uppställningar som huvudpersonernas åldrar, utseende och egenskaper. Det viktigaste i hela detta arbete är att inse att det får ändras. Din synopsis får ändras. Dina karaktärer får ändras.

Det är ju din egen skapelse och under skrivandets gång kanske du märker att det måste ändras för att ge berättelsen djup, att hålla logiskt eller att bli intressant. Håll inte fast vid en idé som inte funkar, helt enkelt.

Jag kan inte skriva på ackord. Jag önskar ofta att jag kunde sätta upp personliga mål för mig själv, t ex att skriva 300 ord per dag eller liknande. Men det håller aldrig och skapar en otrolig stress. Är det någonting jag verkligen försöker undvika så är det att skapa onödig stress som tär på mig. Bättre en naturlig känsla av ”jag vill skriva klart”. Det händer att jag sätter upp mål, men då innefattar alltid dessa en lång eller oklar tidsrymd. Ett exempel kan vara: jag ska skriva ner huvudstoryn innan sommaren. Det räcker för mig.

3 reaktioner till “Att slutföra det man påbörjat

  1. Det där är svårare än man tror. Jag skulle gissa att 1 av 3 klarar av att påbörja en roman, men att bara 1 av 10 (om ens det) klarar av att avsluta samma roman, det är svårare än man tror. Och utan ett synopsis (eller outline, som jag brukar säga) är det nog i stort sett omöjligt att skriva en roman. Det blir som att försöka göra en lång resa där man måste fråga om vägen efter varje kilometer!

  2. Jag vet inte om mitt sätt att skriva synopsis på är särskilt bra, det är mycket omskrivningar, jobb med detaljer som sedan stryks, allt möjligt sådant (och det var därför jag inte ville skriva så mycket om den biten 😉 ). Eller så är det ett bra sätt, det är bara det att jag gärna vill ha allt väldigt ordnat och strukturerat men synopsisarbete är väl antagligen inte särskilt struktrerat för mig. Eller… Äsch. Jag borde sova nu tror jag.

  3. Nu har jag hört tipset om synopsis på flera ställen, så det är kanske dags att börja ta till sig det. Men bara tanken känns riktigt motig. Om jag sätter mig och skriver en översikt över min berättelse har jag ju i praktiken redan berättat den, om än väldigt kortfattat. Jag har aldrig skrivit en synopsis tidigare, men däremot berättat vad min bok ska handla om för en kompis och då försvann all lust att skriva den. Den var ju redan berättad! Därför är jag lite rädd att testa det på något av mina favoritprojekt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s