Alla ska vara lika dåliga

Så fort skoldebatten blossar upp i min hemstad så får vi pedagoger kastat i ansiktet att vi minsann har så mycket högre lärartäthet och lägger så mycket mer pengar på eleverna än andra kommuner. Detta är förstås inte riktigt sant, men politiker vill gärna tro att det är det. I verkligheten ligger vi någonstans i mitten. Det finns många kommuner som har högre lärartäthet och som lägger mer pengar per elev än vi gör. Stockholm och Arjeplog är två exempel.

Men när det där påståendet att vi ”borde klara oss” med mindre resurser och färre lärare, och samtidigt höja meritvärdet, det förstår jag inte riktigt. Det är klart att resurserna ska användas rätt och effektivt, och där finns det jobb att göra, men varför vill de sänka oss till en lägre nivå när det gäller satsningar på skolan? Varför ska vi vara ”lika dåliga” på att satsa på skolan som andra kommuner? Totalt har Sveriges skolbudget minskat med miljarder jämfört med innan kommunaliseringen. Skolan på 80-talet hade betydligt högre lärartäthet och mer resurser per elev än en stackars elev nu? Nu kräver dessutom samhället att alla ska nå målen, vilket definitivt inte var något som låg i fokus då.

Jag fattar liksom inte. Borde inte resultaten tala för sig själva? Borde vi inte fatta att det krävs duktiga lärare, tid och ansträngning för att höja resultaten i den svenska skolan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s