Fler skrivråd

Som Anna påpekade i mitt förra inlägg om detta så finns det fler sorters råd som man kan få som skribent och nu tänkte jag ta upp några till. Detta inlägg blir en blandning mellan hur man tacklar skrivråden och lite råd från mig.

Ibland kommer det kommentarer och råd om faktafel bakom det du skriver om. Här gäller det att spetsa öronen, speciellt om det är någon som är välinsatt i ämnet. När jag skrev Ekens syster, fick jag mycket bra råd av en hästmänniska som förklarade hur hästen skulle reagera, hur dennes förare skulle bete sig osv. Guld värt, då jag inte går närmare än en meter från en häst. Speciellt när man smyger in på ämnen där man själv inte är så bevandrad, gäller det att hitta folk som är närmast experter. Alternativt kan man (bör man även) gräva ner sig i research så långt det bara går.

Logiska luckor brukar också påpekas. Samma sak här. Om det är något som du själv har missat men någon annan hittar är det bara att buga och tacka. Det kan vara små luckor så som: ”Han stängde bildörren och startade motorn. När han steg av bussen, fick han syn på henne.” Eller större luckor som att det saknas motiv eller förklaring till att något sker, eller att två personer som har talat mycket med varandra helt plötsligt inte känner igen den varandra.

Något annat som är bra att titta på själv det är sådana enkla saker som fundament (hur man börjar meningar). Hur börjar jag mina meningar? Har jag fyra meningar i rad som börjar på samma sätt? Har jag nästan bara ”lätta” fundament (enkelt subjekt) eller har jag många ”tunga” fundament (bisatser eller beskrivande ord) på rad?

Titta också på långa vs korta meningar. Jag säger inte att det ena eller det andra är mer rätt, men korta meningar ger en sorts text medan långa meningar ger en annan. Vilken typ av text skriver du? Kan det vara bra att variera sig? Ska jag skruva upp tempot med många korta meningar?

2 reaktioner till “Fler skrivråd

  1. Tror att folks allmänna okunskap som hästar är det som har lett till att hästar i fantasy ofta behandlas ungefär som cyklar. De står där tills de behövs och möjligen kan man få se huvudpersonen polera eller tvätta sitt fordon emellanåt, men sällan ger hästen några bekymmer och behöver ingen service. ^^

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s