Att driva förlag

Hittade det här inlägget av Anna Lindvall Olsson som driver förlaget ”Ord Text Mening”. Där hon beskriver ett möte med branschfolk. Jag satt själv i ett möte på Näringslivscentrum för något år sedan och jag känner igen mig väl i hennes beskrivning, som låter så här:

”Alla hade över lag samma syn på mig och min verksamhet – Det är för mycket hjärta och känsla. Saknar affärsplan och strategi. MEN jag kan ta Ord Text Mening långt bara på själ och engagemang. Jag är för spretig i min utgivning och jag måste strama åt förlaget. Kan jag inte själv lägga upp en affärsplan och tycker jag inte om att driva företag måste jag ta in folk. Ord Text Mening skulle må bra av en kollega. Jag borde hitta en ekonom som gått på Handel och som brinner för att driva FÖRETAG. Jag brinner inte för att driva företag, jag brinner för att driva FÖRLAG, mitt förlag.”

Jag är visserligen långt ifrån spetig i utgivningen, men jag tycker hela företagsbiten är lite småjobbig. Jag har inga problem med siffror men jag tycker inte att det är speciellt kul. Det som är kul är ju att läsa manus, att skriva manus, att ge feedback till författare och arbeta med texter och bilder. Allt det andra kan man ju hyra in någon som gör, tänker du kanske nu. Jo, men då skulle jag inte ha råd att ge ut några böcker, i alla fall inte böcker som ligger på en godtagbar prisnivå. Det är en fin balansgång det där. Tid kan jag ju ägna nästa hur mycket som helst till förlaget och det kostar bara tid, men pengar har jag inte hur mycket som helst. Så länge man driver ett litet, nystartat förlag måste jag investera tid, engagemang och hjärta i första hand och det har jag inga problem med.

2 reaktioner till “Att driva förlag

  1. Maila Erika! Bästa saken du någonsin kommer att göra om du som jag tycker att själva pappersknuffarbiten är boooooring. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s