I förra inlägget skrev jag om de många råd som ges här och var när man ger sig in i skrivandets konst. Ibland handlar det om att skriva mer miljöbeskrivningar, andra tycker att miljöbeskrivningar inte behövs, den tredje gillar inte att man beskriver färger – de vill färglägga själva osv.
Några vanliga råd som inte är så himla lätta att följa är t ex dessa:
– ha en huvudperson som man sympatiserar med. Jo, det är ju klart att man som läsare måste känna att man åtminstone finner huvudpersonen intressant nog att fortsätta läsa. Huvudpersonen behöver inte vara god (Martin i Eldfloder är ju långt från det), men det måste åtminstone finnas en förståelse för personens motiv från läsarens sida. Men hur gör man? Det är inte lätt. När man skriver lever man sig in, man känner med och lever med personerna i boken, men att få någon annan att känna likadant är ett konststycke och det finns rätt få råd om hur man faktiskt rent praktiskt går tillväga. Kanske spelar talang in en del, kanske spelar förmågan att gestalta in mycket.
– Show, not tell. Här är jag helt med på banan. Jag tycker att man ska gestalta istället för att återberätta eller berätta om, men det är inte lätt. Det är ju också så att det kanske inte går att alltid gestalta och att vissa partier behöver berättas, om än kort. Variation kan ju också vara bra. Jag har dock märkt att en del som skriver Fantasy fastnar i ”sagospråket” och berättar sig igenom historien där det skulle ha behövts gestaltning, detta för att komma närmare personerna och handlingen som sådan. Bara för att man väljer ett mer ålderdomligt språk, måste man inte berätta utan kan faktiskt visa istället.
– Skriv inte tråkigt. Ett mycket svårföljt råd, men värt att fundera över. Det hör samman lite med det första rådet att ha en huvudperson som man bryr sig om. Handlingen bör ju läsaren också bry sig om. Det måste inte vara det äckligaste mordet, det värsta övergreppet eller något annat ”smaskigt” som gör att man dras med i handlingen. En del verkar tro att ”ju mer jag brer på desto bättre blir boken”. Eh … nej, det kan faktiskt bli tråkigt det också om det inte finns någon känsla i det, om man inte förstår varför händelserna äger rum, om det finns en hel hög med logiska luckor eller om liknande händelser staplas på varandra. Jag gillar tanken kring ett mysterium – och nu talar jag inte deckargåtor, utan något som gör att man blir nyfiken, intresserad och konfunderad. Den bästa tanken som man kan plantera i sina läsares huvuden är nog ”hur ska det gå?”.
Fler ”råd” är på G.
Intressant och roligt att läsa om dessa olika ”råd”, men man ska nog ta sig en funderare och undra vilken sorts bok de här råden är menade för. Man kan ta Dostojevskijs Brott och Straff som exempel på en bok som bryter mot regel nummer ett, där huvudpersonen varken är älskvärd eller ens lättförståelig, men kanske är det istället det som gör berättelsen intressant?
Även en klassiker som Goethes Den Unge Werthers Lidanden kan tas som exempel, då den istället bryter mot regel nummer 2, då det mesta i boken berättas i brevform istället för att gestaltas, men som på detta sätt istället blir typiskt den tidens romantik.
Jag tror råden gäller för populärlitteratur i allmänhet, men man ska nog fundera på vilken sorts bok man skriver innan man själv letar råd. Och genom att bryta mot reglerna kanske man skapar något ännu bättre. 🙂
Absolut! Alla suktar inte efter att skriva nästa bästsäljare. Jag gör det inte. Oftast vet ju inte ens branschen själv vad som säljer.