Att skriva för hand

Jag gillar att skriva för hand. Mina första utkast är alltid skrivna för hand. Många, många sidor av knappt läsligt kludder. Jag gjorde av med två skrivböcker när jag skrev utkastet till ”Sår”.  Det kan till exempel se ut så här:

Det finns flera anledningar till att jag skriver för hand. Den främsta är att jag blir lätt distraherad av att sitta vid datorn. Jag bara ”måste” kolla mailen, bara ”måste” kolla Facebook, bara ”måste” surfa runt lite. En annan anledning är att jag tycker att det är rätt bekvämt att ligga i sängen på mage och skriva. Det är svårt med laptopen. Den sista anledningen är att jag blir rätt stel i händerna och om jag då växlar mellan att skriva för hand och vid datorn så känns det bättre. Jag får inte lika ont i handlederna eller underarmarna.

Det känns lättare att skriva ”fel” på papper. Det är i allra högsta grad ett utkast. Att jag stryker och tar bort känns också bättre på papper, för att originalet ändå finns kvar, om än överstuket.

Jag vet inte vilket skrivsätt som är snabbast för mig. Det spelar liksom ingen roll. Det är skönt att skriva för hand, även om det bara är läsligt för mig.

5 reaktioner till “Att skriva för hand

  1. Jag är också en av de där som gillar att skriva för hand. Både i researchen och i utkastet. Saknar att skriva hela häften fulla med noveller som jag gjorde innan datorn kom in i mitt liv, men saknar framförallt dagboksskrivandet. Idag är även det ersatt av datorn, och försvinner ut på nätet i samma takt som fingrarna lekt klart med tangenterna.

  2. Jag handskriver alla mina manus – ALLTID. Kan inte tänka mig något annat.
    Alla korrigeringar också. Blev lite utskrattad av en förläggare en gång i tiden som tyckte att det var väldigt märkligt…hm…
    Sedan, när jag anser mig vara klar blir det laptopen.

  3. Jag föredrar också att skriva för hand. Skönt att veta att det finns fler som gör det. Det spelar ingen roll vad det är jag skriver; manus, blogginlägg etc. Att skriva första utkastet för hand känns bäst för mig. Kan vara att jag också lätt blir distraherad när man sitter vid datorn. Finns ju så mycket annat som man ”måste” göra.

  4. Jag håller med. Handskrivning är härligt kreativt. Jag skrev jämt för hand tidigare, men numera skriver jag på datorn. både för att jag får ont i handen av handskrivning och för att det är lättare att ändra på datorn. Men jag gör all planering, brainstorming, outline osv med papper och penna. Har säkert tio anteckningsböcker fulla med anteckningar för de två-tre romaner jag skrivit plus alla romanidéer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s